Analoge media digitaliseren

We vinden het tegenwoordig doodnormaal om een film te kijken via streamingsdiensten zoals Netflix, Amazon Prime, Videoland etc. Muziek heeft dezelfde ontwikkeling doorgemaakt: streaming platforms als Qobuz, Spotify of Tindal zijn inmiddels gemeengoed. Fysieke media zoals CD’s, LP’s of videocassettes zien we daardoor langzaamaan steeds minder.

Toch hebben veel mensen nog mooi audio- en videomateriaal in hun bezit dat op deze fysieke media staat. Denk aan een mooie video van de bruiloft van uw ouders, opnames die u hebt gemaakt van de eerste woordjes die uw baby sprak, of een mooie vakantievideo van vele jaren geleden.

Helaas hebben de media waarop al dat moois is opgenomen één ding gemeen: ze kunnen de tand des tijds niet doorstaan. De technische kwaliteit neemt snel af, hoe zorgvuldig het materiaal ook bewaard wordt.

de technische kwaliteit van magnetische media neemt snel af

Digitaliseren

De opnames digitaliseren is de enige oplossing voor dit probleem. Door het digitaliseren van audiovisueel materiaal kunt u er nog vele jaren van genieten zonder achteruitgang van de kwaliteit, hoe vaak u het ook bekijkt of beluistert.

Jotiko kan dit digitaliseren voor u doen, waarbij het materiaal meteen zoveel mogelijk technisch verbeterd wordt. Dit wordt ook wel remastering genoemd. Hoewel dit wordt gedaan met geavanceerde software, zal de muziek van een cassette nooit zo goed worden als een CD, of een video opname van een VHS videocassette nooit zo goed als een HD of zelfs 4K opname zoals we die nu kennen. Maar aanzienlijke verbetering ten opzichte van het oorspronkelijke materiaal is in de meeste gevallen echt mogelijk.